2014/04/22

Paralyzující pero Securaptor Ruby (recenze)



Neznáme se odněkud? Ta podoba... Je to tak, pokud vám paralyzér Securaptor Ruby, který mám právě v ruce k prvnímu otestování, něco nápadně připomíná, nemýlíte se. Ten silný pocit deja vu bude nejspíš souviset se známým paralyzujícím perem Streetwise 2.500.000 V. Pozor, nejde jenom o nějakou přibližnou podobu. Ačkoliv je to na českém trhu nezvyklá situace, jedná se o úplně identické paralyzéry, doslova do posledního šroubku. Jediné detaily, ve kterých se oba produkty liší, jsou štítek, balení a návod k obsluze. A vlastně ještě jedna věc, kterou já osobně vnímám jako docela podstatnou: Zatímco Securaptor má pouze malý nabíjecí kabel, jehož běžnou evropskou vidlici zastrčíte do každé zásuvky, Streetwise je dodávaný s americkým kabelem a obrovským adaptérem, který je větší a těžší, než samotný paralyzér. Netřeba asi zdůrazňovat, že první řešení je jaksi praktičtější.

Ale pojďme se podívat do krabice. Ačkoliv je Securaptor Ruby druhem paralyzéru, který bývá běžně označovaný jako pero, ve skutečnosti svými rozměry a tvarem připomíná spíš doutník. Přesto asi souhlasím, že menší, lehčí a skladnější paralyzér dneska těžko seženete. Obzvlášť s ohledem na jeho sílu, protože deklarovaných dva a půl milionu voltů není málo.

Ruby je sympaťák. Jeho tenké elegantní tělo si oblíbíte na první pohled a taky na první dotek - aspoň pokud máte rádi pogumovaný povrch. Když už si hraje na pero, tak je to se vším všudy, a proto nesmí chybět ani víčko, dokonce s klasickým klipem pro přichycení ke kapse. To ale rozhodně není jenom designová záležitost, protože krytka slouží jako pojistka proti zasažení uživatele nechtěným výbojem a kromě toho chrání elektrody paralyzéru před ohnutím nebo utržením. Druhou funkci nutně ocení každý, kdo někdy viděl, jak to vypadá v průměrné dámské kabelce. Pokud je víčko nasazeno správně (což doporučuji trochu natrénovat), je možné i bez jeho sundávání používat dvě přední LED diody jako improvizovanou ruční svítilnu. Svítivost není zrovna ohromující, pro večerní procházky s jorkšírem by ale měla stačit.

Ovládání je jednoduché a nekomplikované. Boční pojistka aktivuje a deaktivuje akumulátor. Nahoře jsou dvě malá tlačítka sloužící jako spoušť paralyzéru a spínač svítilny. Všechno dokonale intuitivní, návod k obsluze je prakticky zbytečný. Trochu zarazí snad jenom to, že při používání svítilny je nutné neustále držet tlačítko. Ne úplně komfortní řešení, nicméně dá se na něj zvyknout a má asi i svoje výhody (například nehrozí vybití akumulátoru omylem rozsvícenými LED diodami).

Napevno zabudovaný dobíjecí akumulátor je dneska standard. Co ale standard pořád ještě není, je kroucený nabíjecí kabel, který se dá natáhnout až do délky přibližně třičtvrtě metru. Pro mě, který bývám pravidelně pohoršený několikacentimetrovými káblíky přibalovanými k většině dnešních paralyzérů, je to opravdu radostné zjištění.

V bílé krabičce s logem SCR Securaptor najdeme kromě paralyzéru a nabíjecí šňůry ještě nylonové pouzdro s pružnými boky a už tradičně dobře vypracovaný návod k obsluze.

Securaptor Ruby je dobrý paralyzér. Kdo hledá slušnou sílu v co nejmenších rozměrech a nemá nadstandardní nároky na odolnost (konstrukce je přece jen subtilnější), určitě neudělá s tímto elektrickým perem chybu. Jenže - a to nás vrací na začátek této recenze - pro mnohé bude ta hlavní otázka znít: Chci Streetwise s doživotní zárukou nebo o čtvrtinu levnější Securaptor s tříletou zárukou? Tam je totiž jediný rozdíl. Tedy skoro jediný. Pak ještě nepraktický obří adaptér u Streetwise (viz první odstavec). A tím je pro mě rozhodnuto. Pořizovat si mini paralyzér s maxi nabíječkou nedává velký smysl. Securaptor Ruby považuji za lepší volbu.

Elektrický paralyzér SCR Securaptor Ruby 2.500.000 V
cena: 1.990,- Kč


+ malé rozměry a nízká hmotnost
+ výkon 2,5 milionu voltů
+ pogumovaný povrch
+ krytka elektrod
+ diskrétnost (nevypadá jako běžný paralyzér)
+ intuitivní ovládání
+ dvojí jištění (krytka + přepínač ON/OFF)
+ přídavná LED svítilna
+ pouzdro na opasek
+ dobíjecí baterie
+ kroucená dobíjecí šňůra
+ kvalitní návod k obsluze
+ záruka 3 roky

- spínač LED svítilny (nutno držet)
- možnost nesprávného nasazení krytky

9 komentářů

  1. Dobrý den, chci se zeptat jak dlouho vydrží paralyzer nabitý. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím. Nezkoušel jsem, ale většina paralyzérů vydrží dostatečně nabitá i několik měsíců. Předpokládám, že tady to bude stejné.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, nevíte, kolik aplikací plně nabitá baterie vydrží, aby byla ještě použitelná? Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím. Předpokládám, že aplikacemi myslíte nabíjení... Většinou to bývá tak, že baterie vydrží nejméně pět set nabíjecích cyklů.

      Vymazat
  4. aplikací jsem myslel reálné použití, omlouvám se :-) Dá se nějak rozumně odhadnout/vypočítat, kolikrát je možné to zmáčknout dejme tomu několikavteřinově, aby byla baterie ještě použitelná? Je dobré znát limity ... Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní19.05.14 9:33

      Několikavteřinově... Hodně široký pojem, který asi může znamenat jednu vteřinu i šest vteřin. Je to, jako chtít po automobilce, aby řekla, kolik cest po městě vydrží jejich auto na plnou nádrž :) Toto se opravdu nedá seriózně říct. Z vlastní zkušenosti ale můžu potvrdit, že paralyzéry, které jsem zatím měl v ruce, zvládly velký počet zkušebních výbojů do vzduchu (ty jsou ovšem krátké, ani ne vteřinové) bez jakýchkoliv problémů, tedy bez toho, že by to bylo na kondici baterie jakkoliv znát.

      Vymazat
  5. díky, to jsem chtěl vědět :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den .. Jak je na tom tento paralyzér v porovnání s paralyzéry UZI PEN?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zjišťuju, že tenhle blog pěkně flákám... Už skoro dva měsíce jsem nic nenapsal a teď ještě objevím tenhle nezodpovězený dotaz. Pardon.

      V porovnání s UZI Pen 300 / 500 kV je Securaptor Ruby vyšší liga. Je mnohonásobně silnější, robustnější ,pevnější a má dobíjecí baterii (pera UZI jedou na dvě AAA). Na druhé straně je dražší. Každopádně bych doporučil UZI Pen raději vynechat, pokud přemýšlíte o pořádném paralyzéru. Jestli k té značce cítíte náklonost, podívejte se radši po jiném modelu.

      Vymazat

Posts a comment

 
© Paralyzéry
Designed by Blog Thiết Kế
Back to top