2012/10/06

Rozdíl mezi paralyzérem a taserem


Někteří lidé považují paralyzér za zbraň, jejíž používání a držení je nelegální. Není to pravda. Většina těchto názorů má původ v zaměňování nebo směšování pojmů paralyzér a taser. Co je to tedy taser?

Taser je zařízení, které ochromuje živý cíl vysokonapěťovým elektrickým výbojem. Na tomto principu sice funguje i paralyzér, ale na rozdíl od něj vystřeluje taser dvě malé šipky, které za sebou nesou ocelové dráty. Elektrody tedy nejsou přikládány, ale doslova vstřelovány do těla. Výhodou taseru je dosah až několika metrů, vysoká průchodnost elektrod a možnost opakování elektrického šoku po "napojení" na protivníka. Nevýhodou je relativně zdlouhavá příprava pro provedení druhého výstřelu (výměna náboje s elektrodami) v případě nezasažení cíle.

Česká legislativa považuje taser za střelnou zbraň kategorie A. Držení a užívání zbraní této kategorie je v civilním sektoru zakázano.

Na závěr malé shrnutí: Taser je zakázaná střelná zbraň, používaná pouze ozbrojenými složkami (např. policií). Elektrický paralyzér je legální obranný prostředek, který může vlastnit a v souladu se zákonem použít každý plnoletý občan ČR.


6 komentářů

  1. Anonymní31.10.12 8:11

    je nekde v evrope legalni taser?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě to nevím, ale řekl bych, že tasery nikde v Evropě legální nejsou.

      Vymazat
    2. Myslím že snad v Polsku ...

      Vymazat
  2. Není pravdou, že TASERy považuje česká legislativa za střelné zbraně kategorie A, tedy zbraně zakázané. Toto zařazení je díky rozhodnutí Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva, nikoliv tedy díky české legislativě, dle které by mělo být na tento paralyzér, který není vybaven laserovým zaměřovačem, nahlíženo jako na střelnou zbraň kategorie D. Dále je nutné podotknout, že výše uvedené rozhodnutí se týká pouze modelů Air Taser 34000, M26 a X26E, netýká se tedy v současné chvíli ostatních modelů! TASER tedy nemůže být rozhodně synonymem zakázané střelné zbraně, jakýžto názor nám chtějí vnutit někteří úředníci státní správy, neznalí příslušných zákonů.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, je, kazdy o kterem nerozhodla zkusebna, ze patri do kategorie A

    OdpovědětVymazat
  4. Já si myslím že TASERY by meli být legální stejně jako paralyzéry protože oproti paralizérům mají tu výhodu že k zneškodnění protivníka není nutný fyzický kontakt.To by pomohlo např.důchodcům nebo vozíčkářům kteří mají pohybovou indispozici.Navíc důchodci už nemají tak rychlé reakce takže by ten paralizér ani nemuseli stihnout použít.Útočník taky vám ten paralizér může sebrat stejně jako mobil nebo peněženku nebo vám ho může vyrazit z ruky a použít proti vám.Kdežto u taseru nemá téměř žádnou šanci se vás dotknout takže ryziko že vám nějak ublíží je mnohem menší.Na závěr bych vás ještě chtěl upozornit na to že paralizér by jste neměli použít pokud se vás útočník drží protože když mu dáte elektrycký šok tak ho dostanete také,a paralizér a taser nelze použít v tom případě pokud na vás útočník míří střelnou zbraní protože elektrycký šok způsobuje kontrakci (stahování) svalů včetně těch kterými drží zbraň,takže by začal střílet aniž by to měl v úmyslu.

    OdpovědětVymazat

Posts a comment

 
© Paralyzéry
Designed by Blog Thiết Kế
Back to top