2012/09/28

Drahý nebo levný paralyzér?


Nejlevnější paralyzér na českém trhu je typ WS-618 od neznámého čínského výrobce, který dnes stojí necelých 150 Kč. Za tuto skutečně lidovou cenu dostanete paralyzér s dobíjecí baterií a LED svítilnou, nabíječku a nylonové pouzdro. No nekupte to. Když se ale na výrobek důkladněji podíváte (viz např. tento článek), úsměv vám možná rychle zmizí. Toto má být zařízení, na kterém závisí zdraví a někdy i život? To už by možná bylo lepší nosit s sebou kuchyňský nůž.

WS-618 není skutečný paralyzér, spíš jakási parodie. Ale to nepřekvapí. Když z jeho ceny odečteme DPH, dopravu z Číny, marži výrobce, dovozce a prodejce, dojdeme k tomu, že výrobní náklady nemůžou být o moc vyšší než jeden dolar. Ne, za dvacet korun se funkční, spolehlivý a účinný paralyzér asi opravdu vyrobit nedá.

Takže tudy nejspíš cesta nevede. Levné paralyzéry za pár stovek, které se pravidelně objevují na Aukru, ale i v nabídce některých e-shopů, nemají se sebeobranou nic společného. Někomu snad mohou poskytnout falešný pocit bezpečí - to však zřejmě jenom do chvíle, kdy nastane potřeba je použít. Paradoxně tou lepší variantou je, že takový paralyzér nebude funkční nebo shoří při prvním zapnutí. Ještě horší by totiž bylo, kdyby byl funkční až příliš. Jde o to, že paralyzéry sice disponují velmi vysokým napětím, ale nízkým proudem. Jedná se o tzv. bezpečný proud (nejčastěji 3 mA), který zaručuje, že elektrický šok nezpůsobí žádné trvalé zdravotní následky. Toto je u kvalitních certifikovaných produktů naprostou samozřejmostí, ale u neschválených levných výrobků taková jistota chybí. Následkem může být i vážné zranění útočníka a trestní stíhání majitele paralyzéru.

Zapomeňte na stopadesát korun. Každý zájemce o kvalitní, funkční paralyzér by měl počítat s investicí přibližně od panácti set korun výš. Zásadně se nedoporučuje nakupovat tento druh výrobku na aukčních a inzertních serverech, v nespecializovaných obchodech, nebo dokonce na tržnicích. Vybírejte a kupujte vždy jen u zavedených specializovaných prodejců, kteří své zboží dobře znají a jsou schopní při výběru poradit. Nikdy nekupujte paralyzér bez záruky, naopak preferujte výrobky s prodlouženou zárukou.

Pokud kupujete paralyzér na internetu, doporučuji prověřené e-shopy Paralyzer.eu a Paralyzer.sk.

Vă recomandăm dovedit magazin Eurosoc.eu.

13 komentářů

  1. me by zajimalo co je na znackovem paralyzeru tak drahe. levny paralyzer prece nemuze byt o tolik horsi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je zajímavé, že nikoho nenapadne shánět nové auto za 30.000 Kč (protože každému je jasné, že se za takové peníze nedá vyrobit), ale paralyzér za dvě stovky připadá spoustě lidí úplně normální.

      Každé zboží má svoji cenu. To, že se klukům v Číně povede za dolar vyrobit krabičku, která chvilku docela pěkně jiskří, ještě neznamená, že udělali funkční, účinný (a bezpečný) paralyzér. Nepochybuju, že to auto za pár tisíc by nakonec taky zvládli, ale jak by vypadalo?

      Co je na značkovém paralyzéru tak drahé? Materiál, komponenty, úroveň zpracování, vývoj, transport (při legálním dovozu jsou vyžadována přísná bezpečnostní opatření), servis, záruka, náklady spojené s kulturou prodeje atd. atd. Je to jako ptát se, proč je iPhone o tolik dražší než nějaká jeho čínská kopie.

      Vymazat
    2. Anonymní18.02.13 8:05

      co myslis tim kultura prodeje?

      Vymazat
    3. Co myslím kulturou prodeje? To, že si paralyzér nemusím kupovat někde na tržnici, na Aukru, na slevovém portálu (většinou od nějakého anonymního prodejce), na inzerát nebo v neznámém e-shopu, který prodává milion dalších čínských věcí od svítících tkaniček do bot přes lampiony štěstí po levné noname tablety. To, že budu svůj paralyzér kupovat ve specializovaném internetovém nebo kamenném obchodě, kde mám jistotu, že prodejce ví, co nabízí, zboží perfektně zná, může mi kdykoliv poradit - nehledě na to, že tady bude i zítra nebo pozítří. To je pro mě kultura prodeje, a ta něco stojí, protože provozovat dobrý obchod je určitě neporovnatelně nákladnější než založit aukci na Aukru.

      Vymazat
  2. Anonymní25.04.13 9:55

    To je bohužel pravda. Koupili jsme do firmy 5 paralyzérů za 350 Kč kus, ale po půl roce nám nefunguje ani jeden ... Paralyzéry nebyly nikdy použité, akorát jsme je občas dobíjeli!

    OdpovědětVymazat
  3. No musím trochu oponovat , jak jste již psal proč je iphone dražší a že by čínani zvládli levnější , ano oni už to zvládli např. ZTE Huawei ze stejnýma komnponentamaa výkonem ale s třetinovou cenou , s těma paralyzérama je to dost podobné jde většinou jen o značku a propo 80 procent výrobků je vyráběno v číně , kdo trochu rozumí elektromechanice tak pochopí že komponenty na paralyzer stojí celkem tak 50 kč v Gesu ( který mimochodem taky dováží některé věci z číny ) ;-) ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslím si, že Huawei a ZTE jsou kopie iPhone. A ani cenově mi to moc nevychází... Když se podívám například na cenu Huawei Ascend P6, což je přímý konkurent iPhone, rozhodně není zase až tak moc jinde. O značku jde samozřejmě vždycky, ale nezapomínal bych na to, že dobrá značka znamená pro zákazníka jakýsi servis (nemyslím opravnu), který prostě není zadarmo. To, že je 80 % (osobně bych řekl, že možná i víc) věcí vyráběno v Číně, má být nějaká šokujiící informace? ;-)
      A jestli dokážete udělat paralyzér za 50 Kč, pusťte se do toho. Výsledek zveřejním. Poprosil bych, nezapomeňte na dobíjecí baterii.

      Vymazat
  4. Dle meho nazoru jde cena nahoru vzdy se znackou, ale v tomto pripade se nejedna o telefon.. Telefonem nemuzete nikoho zabit. Myslim si ze je lepsi zaplatit radeji par stovek navic jen za znacku, kdyz za oplatku mate jistotu, ze vase zbran utocnika opravdu pouze paralyzuje. V opacnem pripade je to ta sama pisnicka. Budto je vam k nicemu, nebo vas dostane za mrize. Certifikatem vyrobku, ktery jiste stoji take dost, ziskate zaruku bezpeci. Samozrejmne za predpokladu spravneho pouziti.

    OdpovědětVymazat
  5. Ak by dal paralyzér - ktorý vraj má 1MV - prúd 3mA - tak potom by nešťastník schytal 3kW. Samozrejme závisí od dĺžky pôsobenia výboja a teda kapacity akumulátora (baterky) - bojím sa však, že paralyzovaný by to už asi nerozchodil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedokážu posoudit. Ale vzhledem k tomu, že jeden milion voltů je dneska u paralyzérů naprosto běžné napětí a nikdo nehlásí žádné mrtvé, asi to tak úplně pravda nebude.

      Vymazat
    2. Tyto veličiny se ale nesetkají v jeden okamžik, s odebíraným proudem napětí klesá. 3kW z 9V baterie opravdu nedostanete :-)

      Vymazat
  6. Zajímavý článek, ale chybí mi nějaká data...argumentace "je to levné proto je to špatné", mi zní jako reklama firmy, která to prodává draze a vidí v levných výrobcích ztrátu svého zisku. Bylo by dobré tedy argumentaci alespoň nějak podpořit, tedy jinak, než že za tuto cenu výrobek nelze vyrobit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to reklama. A ona argumentace, že to takto levně nelze vyrobit, není zase tak divná. Až vám někdo nabídne, že vám postaví dům za sto tisíc, tak si taky neřeknete "barák je to levný, ale nemusí být špatný", protože budete vědět, že to za ty peníze udělat nejde - a nebo jde, ale do dvou dnů vám to spadne na hlavu.
      Ale dobře, ať je po vašem... Objednám si někde na inzerát ten nejlevnější paralyzér, který najdu, a podíváme se spolu, co je to za zázrak. Vlastně by to mohlo být docela zajímavé.

      Vymazat

Posts a comment

 
© Paralyzéry
Designed by Blog Thiết Kế
Back to top