2013/01/19

10 mýtů o elektrických paralyzérech

1. Paralyzér může způsobit srdeční zástavu
Skutečnost: Frekvence a tvar pulsů elektrického paralyzéru jsou navrženy tak, aby působily na kosterní svalstvo, nad kterým útočníka dočasně zbaví kontroly. Elektrický výboj paralyzéru však nemá dostatek energie na zasažení vnitřních orgánů.

2. Kdo se dotkne osoby zasažené paralyzérem, dostane zásah také
Skutečnost: Elektrický výboj je absorbován ve svalech zasaženého a dál nepřechází. Paralyzér je proto možné bez obav použít i v případě, že útočník svou oběť drží.

3. Paralyzér je útočná zbraň
Skutečnost: Elektrický paralyzér je obranný prostředek a takto je chápán i českou legislativou, jakož i zákony mnoha jiných zemí.

4. Paralyzér může zabít
Skutečnost: Elektrický paralyzér je nesmrtící obranný prostředek. Ačkoliv disponuje napětím až několik milionů voltů, pracuje s tzv. bezpečným proudem 3 mA, takže jeho zásah nezpůsobuje trvalé následky (i elektrikáři říkají "Volty nezabíjí, zabíjí ampéry"). Zcela nezaslouženou pověst paralyzéru jako smrtící zbraně má na svědomí jeho časté zaměňování s taserem.

5. Paralyzér je nelegální
Skutečnost: Elektrický paralyzér je obranný prostředek, jehož nákup, vlastnictví a používání (samozřejmě pouze v souladu se zákonem) je v České republice zcela legální pro každého, kdo dovršil věk 18 let.

6. Použití paralyzéru je složité
Skutečnost: Použití elektrického paralyzéru je velmi jednoduché - spočívá v odjištění bezpečnostní pojistky a stisknutí vypínače. Přístroje jsou konstruovány s ohledem na naprostou nenáročnost obsluhy.

7. Paralyzér je velký a neskladný
Skutečnost: Před deseti lety to možná byla pravda. Dnešní paralyzéry jsou malé a lehké, bez problémů se vejdou do kapsy nebo do kabelky.

8. Na některé osoby paralyzér neúčinkuje
Skutečnost: Použití kvalitního paralyzéru útočníka vždy zastaví. Pokud se tak nestane, bývá většinou na vině příliš krátká doba elektrického výboje.

9. Levný paralyzér je stejně dobrý jako drahý
Skutečnost: Levné elektrické paralyzéry mohou být velmi nebezpečné. Neschválený přístroj nemusí správně fungovat a může tak ohrozit svého uživatele v kritické situaci. Nebo může disponovat neúměrně vysokou hodnotou proudu a způsobit útočníkovi trvalé následky.

10. Paralyzérem je možné otevřít auto
Skutečnost: Známé video, ve kterém elektrický paralyzér bleskově otevírá zámek osobního auta, patřilo do virální kampaně nejmenované pojišťovny. Ve skutečnosti to pravděpodobně není možné. (Autor článku přiznává, že podobnou věc nikdy nezkoušel, a ani se k tomu nechystá. Totéž ostatně doporučuje i všem čtenářům.)


10 komentářů

  1. auto paralyzerem otevrit jde!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu nevím, krádeže aut nejsou můj obor :) Když se ale poradím s Googlem, zdá se, že to spíš možné není. Pokud někdo vyzkoušel, ať dá vědět. Když už nic jiného, docela by mě zajímalo, jestli to vydržel ten paralyzér.

      Vymazat
  2. Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat, jelikož jsem to nikde nenašla, pokud už použiji paralyzér na agresivní osobu (útočníka), zda z toho můžu mít tahanice na policii, pokud by si osoba nedejbože stěžovala.. Hlavně jak je to bráno (samozřejmě jsem se bránila v danou dobu). Zda se jedná o přestupek, když do někoho pustím "proud". Děkuji moc za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den.
      Nejedná se o přestupek ani o trestný čin, je to naopak Vaše právo. Zákon přímo říká, že "čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný zákonem, není trestným činem". Konkrétně jde o tzv. Nutnou obranu (§ 29 tr.zákoníku), což je okolnost vylučující protiprávnost. Budete-li se tedy elektrickým paralyzérem bránit přiměřeně způsobu útoku, nedopustíte se ničeho protizákonného.

      Vymazat
  3. Znehybní protivníka i při zasažení přeš jeho oblečení, popřípadě několik vrstev? (mikina, triko, tílko...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní26.05.14 9:59

      Ano, přesně tak. Kdysi jsem dokonce viděl test, ze kterého některé paralyzéry vyšly jako účinnější právě při použití přes několik vrstev oblečení.

      Vymazat
  4. Jaký je 'trest' popripade jake mohou být problémy s vlastnenim.paralizeru nezletilou osobou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi líto, ale fakt netuším. Zkusím zjistit.

      Vymazat
  5. Dobrý den můžu paralyzérem útočníka zabít popřípadě jaká je přiměřená obrana nebo kam přiložit paralizér při útoku ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elektrický paralyzér nezpůsobuje trvalé následky a samozřejmě ani nezabíjí. Elektrody paralyzéru můžete přiložit kamkoliv na tělo protivníka (doporučuje se ale mířit raději na trup, nikoliv na končetiny).

      Vymazat

Posts a comment

 
© Paralyzéry
Designed by Blog Thiết Kế
Back to top