2013/11/10

Elektrický paralyzér Securaptor Teon (recenze)


Pojďme si zblízka představit jeden z nejnovějších přírůstků na českém trhu obranných prostředků - paralyzér Securaptor Teon 1.500.000 V. Značka Securaptor (SCR) operuje se svými elektrickými paralyzéry spíše v nižší cenové hladině, což v tomto případě znamená velmi přijatelných 990 Kč. Podívejme se, co za tyto peníze vlastně dostaneme.

Securaptor Teon je klasický „krabičkový“ mini paralyzér, který se tvarem příliš neliší od svých konkurentů. V segmentu nejmenších paralyzérů zjevně není příliš co vymýšlet, takže se přístroje různých výrobců podobají jako vejce vejci. Teon svým vzhledem hodně připomíná oblíbený UZI 1500 kV, ale na rozdíl od něj je vybavený i praktickou LED svítilnou. Od té nelze čekat zázraky, nicméně svůj účel určitě splní a pro osvětlení prostoru před sebou nebo chvilkové oslnění protivníka poslouží docela dobře. Kdo ale hledá plnohodnotnou outdoorovou svítilnu, ten pravděpodobně sáhne spíš po některé z paralyzujících baterek (mimochodem, u značky Securaptor jsou to modely Pico a Pago).

Půvab mini paralyzérů je ale jinde - v jejich velikosti. Ani Securaptor Teon není výjimkou. Jeho rozměry odpovídají jednomu balení papírových kapesníčků, což znamená, že není žádný problém mít přístroj neustále u sebe. Paralyzér nebude překážet v kabelce ani v kapse u bundy, navíc je možné použít přiložené pouzdro na opasek. Hmotnost jen lehce přesahuje sto gramů, takže jej v ruce skoro neucítíte.

Pogumovaný povrch je sice poměrně tvrdý, ale paralyzér se nedrží špatně a dobře sedí v dlani. Chybí poutko na zápěstí, což může pro někoho znamenat problém, i když je nutné uznat, že ani konkurenční výrobky tuto výbavu často nemají (např. zmiňovaný UZI 1500 kV je i se svou dvojnásobnou cenou také bez poutka). 

Ovládáním, které je opravdu jednoduché a intuitivní, se Securaptor Teon nijak neodlišuje od ostatních výrobků své kategorie. Bočním posuvným přepínačem je možné volit mezi klidovým stavem, LED svítilnou a samotnou funkcí paralyzéru. Když je paralyzér odjištěný, rozsvítí se výrazná červená kontrolka a po stisknutí spouště probíhá mezi elektrodami dobře viditelný výboj. Příjemným překvapením je hezký, výrazný akustický projev (tj. charakteristické praskání), který působí skutečně výhružně.

Securaptor Teon je vybavený napevno vestavěnou dobíjecí baterií. Jako spousta jiných dobíjecích paralyzérů má ale menší problém spočívající v tom, že přibalený kabel je hodně krátký. To může být sice praktické při jeho přenášení, nicméně pro samotné dobíjení je potom většinou potřeba použít prodlužku nebo položit přístroj například na židli, aby na kabelu ze zásuvky nevisel. Není to sice nic, co by se nedalo řešit, ale byl by takový problém, kdyby výrobci začali přikládat do balení dvě dobíjecí šňůry, dlouhou i krátkou?

Když jsme u balení, to je v případě SCR Teon velmi strohé. Paralyzér se dodává v jednoduché světlé krabičce bez výrazného potisku a jiných zbytečných „parádiček“. Nižší cena se logicky musí někde projevit. Na druhé straně je třeba ocenit kvalitní, dobře zpracovaný český návod.

A výsledek? Mini paralyzér Securaptor Teon příjemně překvapil. Za necelých tisíc korun totiž nabízí skutečně hodně. Svým provedením, zpracováním a výbavou je srovnatelný s podobnými výrobky zavedených značek, jako jsou UZI nebo ZAP, jejichž cena je ale většinou přibližně dvojnásobná. A co víc, výkonem je v mnoha případech i předčí.

Elektrický paralyzér SCR Securaptor Teon 1.500.000 V
cena: 990,- Kč


+ cena
+ výkon 1,5 milionu voltů
+ malé rozměry a nízká hmotnost
+ jednoduché ovládání
+ hlasitý elektrický výboj
+ pouzdro na opasek
+ dobíjecí baterie
+ kvalitní návod k obsluze

- absence poutka na zápěstí
- krátká dobíjecí šňůra

8 komentářů

  1. Dobrý den.
    Narazil jsem na Váš zajímavý blog o paralyzérech. A čtu si Vaše recenze a diskuze k nim. Chtěl bych vysvětlit jednu věc. Jestliže se zde uvádí, že paralyzéry pracují s bezpečným proudem 3mA, což je jestli se nepletu 0,003A. Tak známe-li vzorec pro výpočet výkonu P=UxI, a dosadíme výše uvedené hodnoty třeba paralyzéru UZI 2 milióny voltů P= 2000000 Vx0,003 A. Dopracuji se k hodnotě výstupního výkonu 6000W nebo-li 6kW, což je dost neuvěřitelné je to pro srovnání výkon tří rychlovarných konvic. Budeme-li chtít tedy zjistit proud, který musí dodat baterie 9V tak opět dle vzorce I=P/U je I= 6000W/9V je neuvěitelných 666A. Prosím o vysvětlení kde jsem udělal ve výpočtu chybu, nebo jsem to špatně pochopil ? Toto je prosím fyzika základní školy. Podle mne ty výstupní proudy musí být o hodně menší spíše v řádu mikroampérů. Dík Jan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uznávám, že je to asi fyzika základní školy, ale protože jsem ze školy už nějaký ten rok pryč, je to pro mě docela tenký led, na který bych se raději nepouštěl :) Snad někdo jiný zareaguje a poradí...

      Vymazat
  2. Našel jsem na stránkách http://danyk.cz/paral.html
    "Paralyzér funguje jako dvojstupňový měnič. První stupeň s vf trafem zvyšuje napětí baterie na několik stovek voltů až několik kV. Tímto napětím se nabíjí kondenzátor. Po nabití se kondenzátor vybije do druhého (pulzního) trafa, které zvýší napětí na cca 10 - 50kV. (údaje na paralyzérech jako 100 000 V nebo i 2 000 000 V jsou vymyšlené, napětí 2 000 000 V by vytvářelo ve skutečnosti výboje dlouhé více než 2m - výrobci se předhánějí kdo bude mít na svém výrobku větší číslo a hřeší na neznalost veřejnosti.) Opakovací frekvence je asi 5 - 40Hz." Tomuto už jsem schopen věřit. Nechci aby to vyznělo, že jsem šťoura :-). Spíš mne to technicky zaujalo. Protože ty udávané hodnoty 5 miliónů voltů apod. mne opravdu zaskočily. Navíc by mne zajímalo jestli by šlo takové obrovské výstupní napětí vůbec nějak efektivně změřit. A tudíž ty údaje vyrobců nejsou jenom klamání spotřebitele. Čimž ovšem nezpochybňuji, že paralyzér jako obranné zařízení funguje. Zdravím Jan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyto hodnoty jsou pro výrobce důležitým marketingovým nástrojem, takže je dobré brát je trochu s rezervou. Pro srovnání jednotlivých paralyzérů ale postačí.

      Vymazat
  3. V této souvislosti, jsem zde četl diskusi o obušku Omega Star Warrior, a jeho účinnosti díky skvělému doručení proudu, i když je výstupní napětí relativně nízké. Nabízí se otázka jestli to není spíš tím, že výrobce uvádí pravdivé informace o technických hodnotách svého přístroje. Nevím zda-li je technicky možné vyrobit násobič napětí třeba z 12V na 5000 000V, vměstnat ho do zařízení velikosti LED svítilny a to za 1200 Kč ( Securaptor Pago ) započítám - li cenu svítilny + cena baterie a nabíječky. Navíc osazené NiCd akumulátorem, který výrazně trpí paměťovým efektem a je nutno ho zcela vybíjet. Tak už nebudu otravovat :-) jsem momentálně ve stavu nemocných tak se bavím :-). Váš blog se mě líbí, dobře jsem si početl. Jan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omega Star Warrior má konstrukci odlišnou od běžných elektrických obušků. Ta podle mě hraje svou roli, i když je možné, že je výrobce zároveň i trochu realističtější při uvádění hodnot výstupního napětí.

      Jestli je technicky možné vyrobit paralyzér s baterkou (konkrétně Securaptor Pago) za 1200 Kč, nedokážu posoudit. Myslím si ale, že by to takový problém být neměl. V této souvislosti je zajímavé, že na jiném místě tohoto blogu (http://paralyzery.blogspot.cz/2012/09/drahy-nebo-levny-paralyzer.html) má jeden z diskutujících úplně opačný názor. Tvrdí, že komponenty na paralyzér se dají koupit za 50 Kč a všechno ostatní je značka. A teď si vyberte :) Odhadoval bych, že pravda bude jako obvykle někde uprostřed.

      Vymazat
  4. U levnějších paralyzérů lze předpokládat ošizenou elektroniku a tím i vyšší nebezpečí zranění útočníka a poruchu paralyzéru.
    Lze předpokládat že Omega Star Warior je tyristorový paralyzer s tvrdým zdrojem napětí u kterého malý vnitřní odpor způsobí pokles napětí na výstupu pouze pozvolna.
    Budeme-li tedy brát v potaz a že u vysokého napětí (1 000 V do 50 kV) má lidská pokožka odpor už jen stovky Ohmů a že Omega Star Wariror působí napětím 150 000 V což je na průraz pokožky dostačující bude i protékajíci proud velký a výkonová ztráta na těle je velká, řádově až kW. Odlišná konstrukce tohoto obušku by mohla umožnit spojit obvod s více bodů najednou což má také vliv na větší účinnost.

    U dražších paralyzerů s miliony volt jsou díky kondenzátorům v násobiči impulzy velmi hlasité. Lze tedy předpokládat že jsou to parylyzéry násobičové. Při přímém kontaktu s kůží útočníka se však kondenzátory nevybíjí v impulzech, ale teče spojitý proud, což může výrazně snížit účinek. Je tedy potřeba, aby se elektrody k tělu jen přiblížily, ale nedotýkaly se ho. Osobně bych si rád zakoupil Omega Star Warrior nicméně jelikož na skladě není, a neobjednává se v malém množství budu rád za nějaký tip jak ho u nás sehnat.

    OdpovědětVymazat
  5. Pokud vím, tak Omega Star Warrior už dneska v Česku opravdu nikdo skladem nemá. Je to paralyzér pro fajnšmekry, kteří nejdou jenom po milionech voltů - no a takových lidí je asi málo. Nezbývá, než doufat, že ho zase někdo naskladní. Možná by se dal zkusit individuální dovoz, ale v případě paralyzérů je to hodně složité a drahé.

    OdpovědětVymazat

Posts a comment

 
© Paralyzéry
Designed by Blog Thiết Kế
Back to top