2012/10/17

Pepřový sprej

Pepřový sprej je nejoblíbenější a nejrozšířenější obranný prostředek. Jeho prodej a držení je v ČR legální. Používání se řídí příslušnými zákony, je tedy nezbytné dodržet podmínky nutné obrany a krajní nouze. Pepřové spreje se nesmí použít proti těhotným ženám, nezletilým a těžce nemocným osobám.

Pepřový sprej má za úkol dočasně paralyzovat a oslepit útočníka. Jeho použití způsobuje bolestivé pálení v očích a dýchacích cestách, někdy také zvýšenou teplotu. Při obraně sprejem je potřeba zasáhnout oči nebo alespoň tvář protivníka. Účinnou látku tvoří kapsaicin, což je rostlinný alkaloid získávaný z pálivých paprik, například z chilli papriček (nazývaných také kajenský pepř - odtud označení pepřový sprej). Při styku se sliznicí vyvolává kapsaicin intenzivní pocit pálení a bolesti, který může přetrvávat i několik hodin. Tento účinek se projevuje u lidí i u zvířat.

Použití pepřového spreje má svoje zásady. Jednou z nich je, že tento obranný prostředek nemá sloužit k zastrašování útočníka, ale k rychlé a důrazné akci, při které se maximálně využije momentu překvapení. Dalším pravidlem je nepoužívat pepřový sprej v uzavřených prostorách nebo například při protivětru. V takových případech totiž hrozí, že uživatel zasáhne i sám sebe.

Kde pepřový sprej koupit a jaký druh si vybrat? I tady platí, že je dobré vyhnout se levným neznačkovým sprejům za několik desítek korun a vybrat si raději kvalitní výrobek u specializovaného prodejce. Naprostou špičku mezi pepřovými spreji představuje americká značka Fox Labs, jejíž produkty disponují pálivostí přes 5 milionů SHU a jsou považovány za nejsilnější a nejúčinnější. Bohužel jsou ale také jedny z nejdražších. Z dalších značek lze doporučit Streetwise nebo Eliminator. Specialitou jsou různá neobvyklá provedení - například pepřový sprej jako rtěnka, pepřový sprej jako pero, pepřový sprej pro sportovce apod.

Zbývá dodat, že pro maximálně účinnou sebeobranu je často doporučována kombinace pepřový sprej + paralyzér (viz Paralyzér nebo pepřový sprej?).


0 komentářů

Posts a comment

 
© Paralyzéry
Designed by Blog Thiết Kế
Back to top