2012/10/03

Paralyzér nebo pepřový sprej?

Toto je velice častá otázka: Mám si koupit paralyzér nebo mi bude stačit pepřový sprej? Odpověď není zase tak jednoduchá.

Elektrický paralyzér je velmi efektivní obranný prostředek, má ale jednu nevýhodu - vyžaduje větší kontakt s útočníkem. Nefunguje totiž na dálku, jeho elektrody je potřeba aspoň na krátkou chvíli přiložit na tělo nebo oděv protivníka. Pak ovšem působí rychle, účinně a hlavně selektivně, což znamená, že v žádném případě nehrozí nechtěné zasažení jiné osoby.

Naproti tomu pepřový sprej je možné použít i na dálku několika metrů a zachovat si od útočníka bezpečný odstup. Obsah spreje však bude působit na všechny, kdo jsou v jeho dosahu. Úspěšnost použití je tak závislá na více faktorech, jako jsou například povětrnostní podmínky (vítr, protivítr), přehlednost situace, přesnost zásahu apod. Obrana pepřovým sprejem může být značně komplikovaná také v malém uzavřeném prostoru.

Co z toho vlastně vyplývá? Každý z těchto sebeobranných prostředků má svoje klady a zápory, které mohou vyniknout v různých situacích. Optimální by proto bylo, a mnozí odborníci to také doporučují, nosit u sebe jak paralyzér, tak pepřový sprej. Takové řešení ale nemusí vyhovovat každému. Potom je asi lepší rozhodnout se pro kvalitní paralyzér. Ostatně zkušenosti říkají, že útočníka velmi často zažene i výstražný výboj do vzduchu, který samozřejmě bližší kontakt nevyžaduje.


2 komentářů

  1. Osobne se mi osvedcila kombinace peproveho spreje a paralyzeru v jednom pristroji (kuprikladu ******)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní26.10.12 7:18

      Tam je trochu problém s tím, že každá ta věc se používá jiným způsobem. Paralyzérem je dobré nejdřív pohrozit. Pepřákem se zásadně nehrozí, ale bleskově útočí (rychle vytáhnout z kapsy, využít moment překvapení). Pokud ale někomu taková kombinace vyhovuje a přináší mu pocit bezpečí, je to určitě OK.

      Vymazat

Posts a comment

 
© Paralyzéry
Designed by Blog Thiết Kế
Back to top