2012/09/29

Napětí paralyzéru



Síla paralyzéru je dána jeho výstupním napětím. Obvykle se jedná o statisíce až miliony voltů. Díky tomu, že přístroje pracují jen s několika miliampéry proudu, nezanechává ani takto vysoké napětí trvalé následky.

Jak už bylo řečeno, napětí běžného paralyzéru je v řádech statisíců až milionů voltů. Přesněji deklarované napětí. Existují totiž názory, že tyto hodnoty jsou poněkud nadsazené a jedná se spíše o marketingový tah výrobců, kteří chtějí ohromit zákazníka vysokými čísly. To sice nelze úplně vyloučit, nicméně v takovém případě by se s největší pravděpodobností jednalo o běžnou praxi všech výrobců, takže udávané hodnoty by pro porovnání jednotlivých produktů přesto posloužily.

Počet voltů je důležitou informací, ze které si lze udělat poměrně přesnou představu o účinnosti paralyzéru, neplatí to ale absolutně. Dalším důležitým faktorem je tzv. doručení proudu. Typickým příkladem je kultovní elektrický obušek Omega Star Warrior. I přes své velmi nízké napětí má tento elektrický obušek díky unikátní konstrukci vynikající účinnost, srovnatelnou s mnohem silnějšími výrobky. Je o všem třeba říci, že případ Omega Star Warrior je výjimečný. U naprosté většiny kvalitních značkových paralyzérů je naopak hodnota výstupního napětí dobrým vodítkem pro porovnání účinnosti.




4 komentářů

  1. Dobrý den, chápu u Omega Star Warrior je výrobní tajemstvím zmíněné lepší doručení produ nicméně mě zajímá co si pod tím mám představit. Lepší konstrukce je v čem? Při napětí 150000 V má projít výboj přes koženou bundu díky této konstrukci? Je myšleno lepší konstrukcí že probíjí na více místech, což umí i například vycházková hůl Zap která ovšem disponuje 1 000 000 voltů?
    Bavíme se tu o vyjímečnosti Omega obušku nicméně nikde není přesně popsáno v čem je ta konstrukce tak vyjímečná. Prosím o technický popis aby se toto nemuselo považovat za laciný marketingový trik na starý předražený produkt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1.) Pokud se podíváte na videa, na kterých je Omega Star warrior v akci ( např. http://www.youtube.com/watch?v=gsjf_Z5rhxM, ale i spousta dalších), zjistíte, že elektrický výboj probíhá po celé délce elektrického obušku (samozřejmě kromě rukojeti). To je poměrně velký rozdíl proti ostatním paralyzérům tohoto typu, které mají většinou dvě hlavní elektrody v přední části plus přídavné „hot“ pásky na boku.

      2.) Jestli existují i další konstrukční odlišnosti, nevím. Je pravděpodobné, že ano, ale výrobce detaily neuvádí, a ani jinde jsem nic na toto téma nenašel.

      3.) Omega Star Warrior je obecně považovaný za jeden z nejlepších elektrických obušků vůbec. Chcete-li to považovat za marketingový trik, klidně můžete. Není dokonce vyloučené, že v další diskuzi dojdeme k tomu, že to tak do určité míry opravdu je. Tomuto webu, který má poskytovat informace o paralyzérech, ne je prodávat, to může jenom prospět.

      Vymazat
  2. Na těch videích tomu tak je nicméně i vycházková hůl Zap má po její dlouhé části účinou plochu viz http://www.youtube.com/watch?v=-TsTK_1FhTEavšak takže se s ní také snáze do útočníka trefíte nicméně s napětím milion voltů.
    Toto napětí zajistí snažší proniknutí skrze tlustší oděv na rozdíl oproti Omega.
    Pokud by měli značkové paralyzeru měli různé hodnoty proudu a Omega by kvůli nízkému napětí převáděl výkon do proudu mělo by to samozřejmě výhodu při přímém kontaktu. Asi by se to dalo spočítat kdyby se znali hodnoty akumulátorů, nicméně žeza předpokladu všechny značkové paralyzery mají 3mA a pořád jim to stačí aby na napětí dosáhli hodnoty třeba 5 milionů volt pak by nemělo smysl si pořizovat Omega, leda že by jste ho chtěli použít na pláži.
    Navíc je napájen s 9V bateríí, celkový výkon tedy těžko bude vyšší než u paralzyzerů s vlastním vestavěným akumulátorem.
    Moc se toho neuvádí, a pokud ty výhody tam jsou měli by se popsat jak fungují leda že by tam nebyly a výrobek se potřebuje pouze nějak vychválit.
    Pravdivá reklama by ale pak měla znít takto : Sice nepronikne výboj pomalu ani přes mikinu ale pokud útočník bude mít na sebe pouze spodní prádlo velmi snadno ho zasáhnete protože účiná plocha je kromě rukojeti všude. Zároven vydává velmi pěkný jisřivý efekt po celé délce takže útočníka odstraší už samtoné výboje naprázdno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jste přehlédl, že zmínka o odlišné konstrukci Omega Star Warrior padla čistě jako příklad toho, že účinnost a síla paralyzéru obecně nemusí být vždycky přímo úměrná jeho výstupnímu napětí. O žádnou reklamu, o které tady pořád píšete, se nejednalo.

      Obávám se, že další diskuze asi nemá velký smysl. Troufnu si říct, že jste tento elektrický obušek na vlastní oči nikdy neviděl, natož abyste ho měl možnost vyzkoušet, ale to vám nebrání přesvědčivě tvrdit, že jeho výboj nepronikne ani přes mikinu. Je to samozřejmě vaše věc, nicméně taková debata už opravdu nic nového nepřinese.

      Jen pro vaši informaci: Konstrukce Omega Star Warrior a ZAP Cane, které srovnáváte, jsou hodně odlišné. Pro věc, kterou řešíte, není napětí baterie rozhodující (nehledě na to, že výstupní hodnoty Omegy opravdu nejsou vyšší než u paralyzérů s věstavěným akumulátorem - vždyť o tom se od začátku bavíme).

      A konečně... Zkuste se podívat, jaké hodnoty výstupního napětí mají tasery, a zjistíte, že relativně nízké. Přesto se jedná o extrémně účinné přístroje. Proč? Protože doručení proudu je vlastně dokonalé.

      Vymazat

Posts a comment

 
© Paralyzéry
Designed by Blog Thiết Kế
Back to top