2013/05/04

Paralyzér proti psům (podruhé)


Půl roku starý článek Paralyzér proti psům patří dodnes k nejčtenějším. Pojďme si ho proto doplnit o některé informace, na něž se často ptáte.

Opravdu nehrozí, že elektrický výboj paralyzéru zasáhne i mého psa, se kterým je ten útočící v kontaktu?
Ne. Stejně jako u člověka, tak i u psa nebo jiného zvířete platí, že výboj je absorbovaný ve svalech útočníka a nešíří se dál. Pokud se přímo nedotknete svého psa elektrodami, zásah nedostane.

Nemůžu elektrickým šokem útočícího psa zabít?
Nemělo by k tomu dojít, zmínky o podobných případech se nevyskytují. Paralyzér působí pouze na kosterní svalstvo a nezasahuje vnitřní orgány. Záleží samozřejmě také na kondici a tělesné stavbě zasaženého jedince - nicméně lze předpokládat, že útočící pes bude zdravý a větší. Především je ale zbytečné v případě vážného ohrožení takovou věc vůbec řešit (z hlediska zákona se jedná o nutnou obranu).

Jak dlouhý výboj mám proti psovi použít?
Na to je těžké odpovědět. Elektrické paralyzéry jsou konstruovány primárně pro použití proti lidským útočníkům, takže jejich výrobci uvádějí pouze doporučení týkající se těchto případů. Navíc bude asi hodně záležet i na velikosti a hmotnosti psa. Nejste-li si jistí, použijte stejné dávkování jako proti člověku (viz Co je paralyzér a jak funguje).

Je nutný paralyzér? Nestačí mi proti psům ultrazvukový odstrašovač nebo pepřový sprej?
Ultrazvukový odstrašovač (odpuzovač) je účinný proti agresivním, dotírajícím psům, ale pokud už zvíře vysloveně útočí, je velmi nepravděpodobné, že by jeho použití mohlo mít nějaký efekt. Pepřový sprej efektivní určitě bude. Pokud ale řešíte situaci, jak ochránit svého malého psa před útoky velkých psů, se sprejem příliš nepočítejte - při jeho použití totiž většinou zasáhnete obě zvířata.



5 komentářů

  1. Jak silny paralyzer použít aby nedošlo k usmrcení utočícího psa? Našel jsem takový který má 200 000V

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není známý případ, že by použitím paralyzéru došlo k usmrcení psa. Stejně jako u člověka platí, že elektrický proud působí jen na kosterní svalstvo a nezasáhne např. srdce. Každopádně ale bude záležet na vzrůstu a hmotnosti konkrétního psa (větší a těžší zvíře bude zřejmě potřebovat silnější, respektive delší dávku).
      Nicméně můj názor je, že elektrický paralyzér s napětím 200.000 V je poměrně slabý.

      Vymazat
  2. Anonymní26.08.13 0:19

    Bude to fungovat i v případě, že pes má hustou dlouhou srst?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní26.08.13 5:44

      Je to podobný případ jako použití paralyzéru přes oblečení, takže ano, fungovat by to mělo.

      Vymazat
  3. Anonymní13.03.15 9:13

    Nezabíjí napětí, ale proud! Až použijete Ohmův zákon, nezapomeňte na vnitřní impedanci paralyzéru :-)

    OdpovědětVymazat

Posts a comment

 
© Paralyzéry
Designed by Blog Thiết Kế
Back to top