2013/12/02

Paralyzující baterka Securaptor Pico (recenze)


Po nedávné recenzi mini paralyzéru Securaptor Teon se podíváme na další výrobek této značky. Tentokrát se jedná o paralyzující baterku Securaptor Pico 3.000.000 V. Multifunkční přístroje kombinující outdoorovou svítilnu s elektrickým paralyzérem jsou v poslední době velice populární, takže bude možná zajímavé zjistit, co nabízí nejlevnější představitel této kategorie (pokud pomineme no name výrobky nabízené na inzertních a aukčních serverech za pár korun).

Securaptor Pico se svým tvarem nijak neliší od většiny současných svítilen (tedy těch bez paralyzéru). V porovnání s o něco originálnějším designem dražších konkurentů, jako jsou ZAP Light a ZAP Light Extreme, to může být sice pro někoho trochu nudné řešení, nicméně relativně nenápadný tvar má své výhody spočívající v momentu překvapení. Pico prostě vypadá jako baterka, a za tu ji taky bude případný protivník považovat až do chvíle, kdy stisknete spoušť paralyzéru.

Tělo přístroje je vyrobeno z hliníkové slitiny a opatřeno polomatnou povrchovou úpravou v černé barvě. Celá konstrukce působí bytelným a pevným dojmem, takže se dá předpokládat, že paralyzér vydrží i nějaké to drsnější zacházení. Tomu nahrávají taky částečně zakryté elektrody, které jsou nejen nenápadné, ale hlavně neulomitelné. Hmotnost baterky je překvapivě nízká, v dlani skoro není cítit. Velikost něco málo přes 16 cm se zdá být ideální.

Samotné ovládání je jednoduché – po kratičkém tréninku by s ním neměl mít nikdo problém. Ten může nastat jedině v případě, že uživatel zapomene odjistit bezpečnostní pojistku paralyzéru, která je skrytá v zadní části, stranou od ostatních ovladačů. Z hlediska bezpečnosti při přenášení asi dobré řešení (pojistka je „utopená“, náhodně ji přepnout je nemožné), ale odjištění doporučuji nacvičit, aby se trochu dostalo do krve. Máme-li tedy odjištěno a stiskneme spoušť, objeví se jasný a hlasitý elektrický výboj, který je dostatečně sebevědomý a výrazný i pro případné odstrašení útočníka.

Svítilna, což je asi funkce, která bude v praxi využívaná nejvíc, není vůbec špatná. Přesnou svítivost výrobce neuvádí, zdá se být ale naprosto dostatečná pro jakékoliv běžné používání. Kromě toho potěší dobrá výdrž dobíjecí baterie, na které se nijak neprojevilo ani mnohahodinové nepřetržité svícení. V souvislosti s dobíjením snad jen tradiční povzdech nad délkou dobíjecího kabelu, kterému by několik centimetrů navíc rozhodně neuškodilo. To je ale bohužel problém i jiných paralyzérů.

Jednoduché balení skrývá kromě paralyzéru ještě zápěstní poutko a nylonové pouzdro s možností navlečení na opasek. To všechno za 990 Kč, což je určitě příjemná cena, vezmeme-li v úvahu, že tato paralyzující baterka nabízí prakticky totéž, co některé třikrát dražší modely.

Elektrický paralyzér SCR Securaptor Pico 3.000.000 V
cena: 990,- Kč


+ cena
+ výkon 3 miliony voltů
+ tělo z hliníkové slitiny
+ kompaktní rozměry a nízká hmotnost
+ diskrétnost (vypadá jako obyčejná baterka)
+ jednoduché ovládání
+ dvojí jištění (pojistka + přepínání funkcí)
+ výrazný elektrický výboj
+ pouzdro na opasek
+ dobíjecí baterie
+ kvalitní návod k obsluze

- složitější manipulace s bezpečnostní pojistkou
- krátká dobíjecí šňůra

4 komentářů

  1. Vzhledem k té komplikované pojistce a taky vzhledem ke kvalitě (ruku na srdce, věci "univerzály nikdy nejsou to právě ořechové), nebylo by lepší si zvlášť koupit paralyzér a zvlášť svítilnu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta pojistka není komplikovaná, vzhledem k její funkci je umístění vlastně ideální (neumím si představit situaci, kdy by došlo k nechtěnému odjištění, což se u jiných řešení vždycky říct nedá). Je ale možná jinde, než by ji většina lidí intuitivně očekávala, takže není na škodu si manipulaci s ní trochu nacvičit. Pak je možné ji ovládat např. malíčkem stejné ruky, ve které držíte paralyzér, a přepnutí netrvá déle než vteřinu.
      Kvalita není špatná. Je samozřejmě pravda, že pokud někdo potřebuje špičkovou LED svítilnu se svítivostí mnoha stovek lumenů, koupí si ji asi samostatně. Zdá se ale, že velkému množství běžných zákazníků taková multifunkce vyhovuje, protože paralyzující baterky jsou vůbec nejprodávanějším druhem paralyzérů. Mimochodem, sám ji používám :)

      Vymazat
  2. a kolko to ma lumenov a dosvit sa neda zistit ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svítivost není uvedena. Můj odhad je, že by mohlo jít o něco mezi 100 a 150 lumenů.
      Dosvit jsem neměřil, ale pokud si dobře vzpomínám, byl celkem slušný.

      Vymazat

Posts a comment

 
© Paralyzéry
Designed by Blog Thiết Kế
Back to top