2013/02/25

Na nákupu levných paralyzérů

Levné paralyzéry jsou téma, které vás zajímá. A protože se občas ptáte, jestli je to s nimi opravdu tak špatné, jak píšu, rozhodl jsem se pro trochu názornější ukázku a vyrazil jsem na nákup. Pochopitelně na internetu.

Rozhlížím se po českých e-shopech a za chvilku už mám svého favorita. Na webu vyprodejlevnehozbozi(.)cz (omlouvám se za zmrzačenou URL adresu, ale nějak nemám chuť pomáhat tomuto prodejci s linkbuildingem) nacházím za mírných 249 Kč skvost: "PARALIZÉR ELEKTRICKÝ S LED SVÍTILNOU 25.000.000 VOLT/1.9A". Když velkoryse pominu gramatickou chybu hned v názvu produktu, musím uznat, že podle uváděných hodnot půjde nejspíš o vůbec nejsilnější paralyzér na českém a možná i na světovém trhu. Těch 25 milionů voltů je skutečně pohádkový výkon, pokud uvážím, že napětí znatelně dražších značkových paralyzérů bývá nejčastěji kolem jednoho milionu, u opravdu špičkových modelů pak do nějakých šesti milionů voltů. Ale to pořád nic není, největším překvapením je hodnota proudu 1.9 A, čili 1900 mA. Běžné paralyzéry pracují s proudem asi 3 mA, což je 633krát méně. Pro informaci, už proud 60 mA způsobuje dočasnou zástavu srdce, 80 mA pak zpravidla trvalou zástavu srdce, a to samozřejmě i při mnohem, mnohem nižším napětí. Znamená to, že paralyzér s 25 000 000 V a 1.9 A musí spolehlivě zabít dinosaura a jako bonus ho ještě tepelně upravit.

Máte potíže s tchýní? Tak tohle by mohlo být řešení.

Dobře, překlep může udělat každý, říkám si a chci dát prodejci možnost si chybu uvědomit a uvést všechno na pravou míru. Pod vymyšleným ženským jménem (ve snaze vzbudit co nejdokonalejší dojem, že o tom vím asi tolik jako Kalousek o financích) píšu dotaz a chci vědět, jestli má paralyzér opravdu deklarované hodnoty, protože se bojím, abych někomu neublížil(a). Potom se ještě ptám na několik základních věcí - jestli je účinný i přes oblečení a jestli mi nehrozí zpětný výboj. Celkem dlouho nedostávám žádnou odpověď, takže večer pro jistotu posílám urgenci. Druhý den konečně přichází e-mail z e-shopu. V prvé řadě jsem poučený, že na dotazy se odpovídá do 72 hodin. Vida, původně jsem myslel, že za tu dobu už by mohlo být zboží u mě doma, ale nevadí. Uf, tak co mi napsali dál? „U el.paralizérů jsou nebezpečné ampéry (Amp) tzn. že paralizér může mít 30.000.000Volt.....ale zásadní jsou ampéry.....1,5-1,5 A nejsou pro člověka nebezpečné (ale samozřejmě že může existovat vyjímka). Např. těžce nemocný člověk na srdce...ale předpokládáme že takový člověk nebude přepadávat občany v parku.“ Začínám obdivovat zásadovost těch lidí, kteří pořád trvají na svém „paralizéru“ s měkkým i, a zdá se, že i na svých pětadvaceti milionech voltů a necelých dvou ampérech. Rozhodně souhlasím s postřehem, že člověk s onemocněním srdce málokdy přepadává spoluobčany v parku - dokonce bych řekl, že ani mimo park to nebude zrovna jeho nejčastější činnost. A k tomu všemu dokonce nemám nic proti tvrzení, že nebezpečné jsou ampéry, ne volty (i když už bych nejspíš polemizoval s tím, že paralyzér může mít 30 milionů voltů). Co ale jaksi nejsem schopný přijmout, je informace, že proud 1.5 A není pro člověka nebezpečný - pokud tím ovšem nebylo myšleno, že zasažený nebude dlouho trpět.

Já jsem se ale ptal na to, jestli tento konkrétní paralyzér má skutečně 25 000 000 V a 1.9 A, a na tuto otázku mi nikdo přesně neodpověděl (ostatně stejně jako na další otázky). Vlastně to ale nikdo ani nepopřel, takže musím vycházet z toho, že prodávající nelže a udávané hodnoty jsou pravdivé. To je výjimečně dobrá zpráva, protože v tom případě si můžu nečekaně levně pořídit malou příruční elektrárnu použitelnou jako zbraň hromadného ničení. Nakonec jsem to ale přece jenom neudělal, protože jsem si nebyl úplně jistý, že by mě podobný obranný prostředek samotného nezabil. Snad příště.

Ale teď vážně. Samozřejmě že tyto údaje jsou ve skutečnosti naprostý nesmysl, chci tím jenom ukázat na něco jiného. Levné paralyzéry za stovku nebo několik set korun jsou nevyzpytatelné výrobky, o kterých spotřebitelé ani prodejci prakticky nic neví. Můžou být v lepším případě neúčinné, v horším případě až životu nebezpečné. Běžným průvodním znakem při prodeji těchto takzvaných paralyzérů je klamání spotřebitele, nejčastěji v podobě uvádění naprosto fantasmagorických hodnot, jako jsou desítky milionů voltů apod. Prodejcům vůbec nepřipadá divné, že nabízejí výrobky, které by byly schopné usmažit člověka, protože skutečný paralyzér nikdy nedrželi v ruce a o obranných prostředcích vůbec nic neslyšeli. Spoléhat se na nějaké poradenství je naivní a vlastně i nemožné, protože jediná poctivá a relevantní rada by nutně musela znít „Tohle opravdu nekupujte, není to paralyzér“.


2 komentářů

  1. Anonymní26.02.13 9:32

    Co zkusit ČOI?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako prásknout je? :) Nevím... Kdyby je to zajímalo, nemohlo by být takových "paralyzérů" všude plno. Myslím, že je to zbytečné, ale můžete zkusit sám/sama:

      http://www.coi.cz/cz/spotrebitel/podani-stiznosti-podnetu-dotazu/

      Vymazat

Posts a comment

 
© Paralyzéry
Designed by Blog Thiết Kế
Back to top