2012/10/14

Teleskopický obušek

Dalším známým obranným prostředkem je teleskopický obušek. Na rozdíl od paralyzéru nebo pepřového spreje vyžaduje použití obušku aktivnější přístup a určitou fyzickou dispozici. Z tohoto důvodu jej lze doporučit hlavně mužům.

Konstrukce teleskopického obušku je relativně jednoduchá. Jedná se o tři do sebe zasunuté kovové trubky, které jsou v klidovém stavu zajištěny proti samovolnému vysunutí. Prudkým švihem se části teleskopu rozloží do plné délky a zafixují se pomocí takzvané frikční aretace (případně systémem autolock, u některých dražších výrobků). Složení se provádí úderem o tvrdou podložku. Materiálem je kalená ocel nebo tvrzený hliník, rukojeť bývá často pogumovaná.

Teleskopické obušky se nejčastěji vyrábějí v délkách 16", 18", 21", 23" a 26", tedy přibližně 40 až 65 cm. Ve složeném stavu jsou pochopitelně výrazně kratší, ale i tak není jejich velikost úplně ideální pro každodenní nošení. 

Pokud uvažujete o nákupu teleskopického obušku, počítejte s investicí v řádech stovek korun. Zapomeňte na nákup levných neznačkových výrobků, které budou velmi pravděpodobně vyrobeny z nekvalitního materiálu. Síly, kterým musí obušek při úderu odolávat, jsou značné, takže šetřit na materiálu a kvalitě zpracování se nevyplatí.


0 komentářů

Posts a comment

 
© Paralyzéry
Designed by Blog Thiết Kế
Back to top